Haal het maximale uit je software en je bedrijf

Actueel inzicht in je cijfers is belangrijker dan ooit. Als professioneel ondernemer ben jij altijd al gewend om je bedrijf te managen op basis van cijfers. Gelukkig heb je met Nostradamus software in handen die sturen op productiviteitscijfers heel eenvoudig maakt. Benieuwd hoe je dit doet? Simpel: gewoon even SPieqen.

Stap 1 | maak een prognose

Als ondernemer wil je natuurlijk geen onnodige kosten maken. Met het maken van een prognose dwing je jezelf na te denken over de verwachte drukte en omzet. Door op basis van deze prognose een personeelsplanning te maken, voorkom je dat je te veel of juist te weinig uren inplant.

Voor het maken van een prognose, ga je naar Management > Weekprognose om de verwachte omzet per dag in te vullen. Staat de omzet van vorig jaar in Nostradamus? Dan kun je die gebruiken als suggestie voor dit jaar, aangevuld met een eventueel groeipercentage.

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je bij het maken van de planning een urennorm instellen. Nostradamus geeft vervolgens automatisch aan hoeveel uur je kunt inplannen op basis van de verwachte omzet.

VOORBEELD
€ 5.000,- omzet bij een urennorm van 50 betekent dat je maximaal 100 uur kunt inplannen.

Wil je meer informatie over het instellen van de urennorm?

Stap 2 | optimaliseer het rooster

Wanneer je een rooster maakt, zie je in de dagweergave direct alle statistieken. Dankzij de geprognotiseerde omzet die is afgezet tegen het budget en de planning heb je direct inzicht in de geplande productiviteit en het loonkostenpercentage. Ben je tevreden over de cijfers die je ziet in de statistieken? Dan kun je het rooster publiceren en hoef je de cijfers alleen nog maar in de hand te houden.

Word je nog niet echt blij van de cijfers? Dan kun je de planning aanpassen naar de gewenste productiviteit zodat de omzet en loonkosten meer in balans zijn.

Stap 3 | actueel inzicht in de prestaties

Is Nostradamus in jouw bedrijf gekoppeld aan de kassa? Dan heb je met de management app en het dashboard altijd en overal live inzicht in de prestaties. De cijfers geven je het antwoord op de volgende vragen en zorgen ervoor dat je eventueel kunt bijsturen.

  • Hoe sta ik ervoor t.o.v. mijn prognose?
  • Ga ik de verwachte omzet behalen?
  • Heb ik de geplande uren daadwerkelijk nodig?

Maakt jouw bedrijf geen gebruik van de kassakoppeling? Dan voeg je aan het einde van de dag je omzet toe aan Nostradamus. Zo heb je daarna alsnog inzicht in de prestaties.

Stap 4 | beoordeel je prestaties

Om nog beter te kunnen sturen op cijfers is het belangrijk om af en toe even de tijd te nemen om je prestaties te beoordelen. Ligt jouw bedrijf nog op koers? Nostradamus biedt diverse rapportages die je hiervoor kunt gebruiken. Met het dashboard en de grafiek- en tabelstatistieken krijg je inzicht in de prognoses in vergelijking met de prestaties in het verleden. De rapportages vind je via Management > Rapportage > Statistieken. Deze kennis helpt je om weer betere prognoses te maken voor de toekomst. Zo helpt de software je het maximale uit je bedrijf te halen!

Even SPieqen hoe wij sturen op cijfers?

Bekijk onze video